MENU

Fıtıklar

Ana Sayfa / Fıtıklar
Fıtıklar

FITIK NEDİR?

Karın duvarının herhangi bir yerinde oluşan zayıflık sonucu karın içi organların bu zayıf noktalardan dışarı çıkmasıdır. Karın duvarı fıtıkları oluştukları yerlere göre isimlendirilir. En sık görülenler; kasık fıtığı, göbek fıtığı ve eski ameliyat bölgesi (insizyonel herni)  fıtığıdır. Tıp dünyasında fıtıklara herni denir.  

FITIK NASIL BELİRTİ VERİR?

Fıtık olan bölgede ağrı, şişlik, rahatsızlık hissi ile kendini gösterir. Bazen fıtık kesesi içerine barsaklar girer ve sıkışır. Bu duruma boğulmuş fıtık denir. Bir nevi gangren oluşur ve acil olarak ameliyat ile düzeltilmesi gerekir. Aksi durumda hayati risk oluşur.

FITIK (HERNİ) OLDUĞUMUZ NASIL ANLAŞILIR?

Çoğu zaman tanımak kolaydır. Fıtık bölgesinde ciltte bir çıkıntı farkedilir. Bu bölgede bir rahatsızlık hissi ve ağrı hissedilir. Ağrı özellikle ağır bir şey kaldırıldığında, öksürme veya ıkınma durumunda artabilir. Bazı fıtıkların tanısını koymaksa çok zor olabilir bu durumlarda ultrason ve tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.

KARIN DUVARI FITIKLARI NEDEN OLUŞUR?

Herkesin karın duvarında doğal zayıf noktalar mevcuttur (göbek ve kasık gibi). Fıtık genellikle şiddetli bir ıkınma sonrasında, ağır bir cismi kaldırma esnasında, yaşlanma sonrasında, karın duvarına bir hasar oluşmasını takiben, eski bir ameliyat kesisinden veya doğuştan var olan zayıf noktalardan  gelişebilir. Fıtıklar çocuklarda genellikle doğuştan oluşurken yetişkinlerde genellikle sonradan oluşmaktadır.

KARIN DUVARI FITIKLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Karın duvarı fıtıkları kendiliğinden iyileşmez veya zamanla düzelmez, ilaçla tedavisi yoktur. Karın duvarı fıtıkları halk arasında sık bilinen boyun-bel fıtığından farklıdır. Herhangi bir iyileştirici fizik tedavi veya egzersiz yöntemi yoktur. Tek tedavi yöntemi ameliyattır. Fıtık ameliyatları klasik açık yöntem ile yapılabileceği gibi, ileri laparoskopi deneyimi bulunan merkezlerde laparoskopik (kapalı) yöntem ilede yapılabilir.

LAPAROSKOPİK (KAPALI) FITIK AMELİYATININ AVANTAJLARI NELERDİR?

Laparoskopik fıtık tamiri; kamera kullanarak çok daha küçük ameliyat kesilerinden karın içine girilerek yapılmaktadır.Kapalı kasık fıtığı ameliyatlarından sonra daha az ağrı olması nedeni ile daha çabuk günlük hayata ve işe dönebilmektedir.Özellikle ağır işlerle uğraşan kişilerde veya sporcularda daha çok kapalı ameliyatı tercih etmekteyiz.

HASTANEDE YATMAM GEREKİRMİ?

Çoğu fıtık hastası genellikle aynı gün veya ameliyattan ertesi günü taburcu edilmektedir. Özel bir beslenme programı bulunmaz. Hastaların kabız kalmamaya özen göstermeleri istenir ve bu amaçla bol su içmeleri önerilir.

Fıtıklar Fıtıklar Fıtıklar